Even wegdromen in Italië..

Als je als Foodie de kans krijgt om op bezoek te gaan bij diverse producenten begint je hartje al sneller te kloppen. Laat staan als je de vraag krijgt om bij kleinschalige, ambachtelijke producenten langs te gaan in het land van de meest pure, eerlijke keuken… Italië. Hier hoefde ik niet lang over na te denken....in het nachtelijk uur naar de luchthaven om vervolgens twee uur later in Rome uit te stappen. 

 

De eerste stop bij een familiebedrijf dat snacks produceert, ook gekscherend de Italiaanse bitterbal genoemd. Dit jaar bestaat het bedrijf 25 jaar. Met 54 mensen wordt in diverse ploegen de mooiste snacks gemaakt in een kleinschalige fabriek. Men gebruikt enkel italiaanse ingredienten die men zelf verwerkt met zeer veel handarbeid. Een arbeidsintensief proces maar hierdoor kan men wel de kwaliteit en continuiteit garanderen.

Na een uitgebreide rondleiding door de fabriek konden we diverse snacks proeven. Van ambachtelijke deegbolletjes gevuld met mozzarella tot de voortreffelijke risottoballetjes, mijn grote favoriet. Voor dat ik het wist was ik onderdeel van een testpanel en werden er nieuwe producten voorgeschoteld om te proeven…. Gefrituurde salie blaadjes, snackballetjes met kappertjes…  Heel erg leuk om te doen. Na een hartelijk ontvangst was het tijd om de reis te vervolgen naar het zuiden, richting Napoli. Na een stevige rit op de autostrade checken we in het hotel in om iets te eten in een typisch Italiaans restaurantje… met de voetbalwedstrijd Rome tegen Real Madrid op de achtergrond, vol met italianen die vol passie naar de wedstrijd kijken… een geweldige Italië experience.

 

De volgende ochtend open ik de gordijnen van m'n hotelkamer en kijk uit op de Amalfi kuststreek, wat een spectaculair uitzicht. Vandaag zijn we in de streek van de citroenen en de limoncello. Met de auto rijden we over een slingerweg door de bergen via Salerno, een mooie stad in de baai, naar Cetara. In dit plaatsje komen we later terug, maar we rijden eerst door naar Malori en Minori om daar te belanden middenin in een klein dorpje. Beneden in het Piazza del Centro worden we opgehaald door de eigenaar van een van de grootste citroenbedrijven uit de regio. Hij neemt ons mee de heuvels in naar zijn bedrijf. Hier worden de meest prachtige citroenen verwerkt, geplukt, schoongemaakt, verpakt en zelfs geschild. Na een uitgebreide rondleiding rijden we naar Cristina. Zij beheerd een biologische citroengaard iets hoger in de bergen gelegen. Via een zeer smalle weg komen we aan bij een groot hek.

Cristina laat haar vol trots haar bedrijf zien. Tussen de bergen staan haar citroenbomen, jong en oud door elkaar. Ze verteld dat de gaard zo gebouwd is dat de natuur zelf voorzienend is. Via een natuurlijke manier, met onkruid op de grond, wordt ervoor gezorgd dat de bomen niet aangevreten worden. Door de smalle paadjes tussen de stenen van de berg is het altijd een aangename temperatuur in de citroengaard.  De omgeving is adembenemend mooi. Hoog in de bergen via de citroenbomen kijkend op de plaats Minori. Het blauwe water, groene velden, prachtig.

 

Na deze toer gaan we terug naar de citroenfabriek. Hier gaan we zelf limoncello maken. Wat we nodig hebben is pure alcohol, citroenen, water en suiker. We schillen de citroenen, de schillen zijn belangrijk. De schillen gaan in de pure alcohol en deze verkleurd direct, mooi gezicht. Met de verhouding 1.5 liter water op 1 liter alcohol wordt het geheel vermengd, later wordt de suiker toegevoegd en geroerd. Direct zie je een mengsel ontstaan zoals we de limoncello kennen. De crema kan ook gemaakt worden, alleen moet het water vervangen worden door melk. Ons gebrouwen mengsel moet nu drie maanden staan om de alcohol terug te brengen naar 86% en goed te laten vermengen. Dus over drie maanden gaan we onze limoncello ophalen.

 

Na deze geweldige experience rijden we terug naar Cetara. Een prachtig klein idilisch dorpje waar we Gianlucca en Gennaro ontmoeten, beiden limoncello makers, hebben eigen gaarden, maar kopen indien ze te kort hebben ook bij het bedrijf waar we eerder waren. Hier krijgen we een limoncello Grappa te proeven, een nieuwe uitvinding. Wow wat een mooie beleving. Een mooie zacht mondgevoel met de frisheid van de citroenen. Ben niet een grote fan van Grappa, maar deze is echt geweldig!  Uiteraard moeten we ook zijn limoncello, en zijn limoncioccolat proeven (limoncello met pure chocolade).

Het is erg gaaf om te zien hoe gepassioneerd de Italianen zijn en hoe ze vol trots vertellen wat ze doen. Hier zouden wij in Nederland nog wel eens een goed voorbeeld aan kunnen nemen. Overal worden we zo hartelijk ontvangen….fantastisch. Na de proeverij worden we meegenomen door Gianlucca en Gennaro naar Ristorante San Pietro voor een Italiaanse lunch. Vers gevangen vis uit de zee op een zeer eenvoudige wijze bereid, maar zulke prachtige smaken.. om je vingers bij af te likken...tongstrelend.

 

Het lijkt alsof de tijd stil staat…dat blijkt ook wel want we sluiten de lunch rond half vier af en genietend van de omgeving gaan we terug naar ons hotel. Moet zeggen een geweldige experience, Viva Italia!