Gastronomie 2015

Afgelopen twee dagen vierde Gastronomie haar 5 jarig bestaan. Werkelijk alle registers zijn opengetrokken om de 2015 editie nog spectaculairder te maken dan alle voorgaande jaren. En dat is absoluut gelukt, de organisatie is erin geslaagd om maar liefst twee bekende chefs van wereldformaat naar de beurs te krijgen. 

Gastronomie is een vakbeurs waar het draait om hoogwaardige producten en diensten, het ontdekken van de laatste trends en meet and greet met vakgenoten en foodies. Met een veelzijdig programma van workshops en masterclasses in een aparte redroom en diverse presentaties van diverse bekende chef's op het kookpodium voldoende gelegenheid om nieuwe inspiratie op te doen. Twee dagen dompelde Foodie-on-toer zich onder in de wereld van de Gastronomie. 

 

De eerste dag, de traditionele horeca dag, kwam Nick Bril van The Jane in Antwerpen de beurs officieel openen. Een warm welkom van bij het betreden van de beursvloer en met een drankje in de hand kun je de maandag slechter beginnen. We hebben er zin in!! Achter de coulissen van de beurs was een speciale lounge gecreëerd waar we naartoe begeleid werden. Na de officiele opening door Wim Wamelink werd het woord gegeven aan Dirco & Joelle van de Lindenhoff en Nick Bril met een mooi en inspirerend verhaal over het #baambrugsbig. Het Baambrugs Big is een zelf-ontwikkelde kruising van oude varkensrassen. Specifiek Baambrugs omdat de kruising haar oorsprong vindt in Baambrugge. In 1992 is het Baambrugs Big op het erf van Lindenhoff Boerderij ontstaan. 

Na dit enthousiaste verhaal mochten we de beursvloer op of beter gezegd het grote inspiratieplein. Een zeer divers aanbod van mooie (ambachtelijke) producenten die met veel passie over hun producten vertellen. Uiteraard veel om te proeven en zelf te ervaren. Op de beursvloer waren diverse kleinere masterclass ruimtes ingericht, waar je middels een vol en wisselend programma je kennis kon bijspijkeren. Ook op de diverse aanwezige stands werden tastings gegeven. Zo kon ik bijvoorbeeld ervaren dat Sherry helemaal terug is. Dit drankje is absoluut niet stoffig, maar enorm hip. Een nieuwe trend is in opkomst, Shapas. Sherry gecombineerd met diverse tapas. Bij De Monnik Dranken werd een masterclass #Osborne sherry foodpairing gegeven met Reypenaer kaas. Uniek om te ontdekken dat zelfs mooie droge sherries erg goed samen gaan met mooie geitenkazen. Als klapper vond ik uiteraard een mooie PX met de XO Reserve van het huis Reypenaer, heerlijk!

Centraal in de hal stond het chef's plein waar diverse kookclinic, masterclasses en signeersessies gegeven werden door bekende chefs. Er stond een prachtige line up gepresenteerd waaronder Bas van Kranen & Robin van de Bunt (restaurant De Leuf), Jef Schuur (Bij Jef), Roger Rasin (La Rive), Rutger van der Weel (Restaurant Katseveer), Michel van Riswijk & Mathijs Mulder (restaurant de Bloemenbeek) en als klapper betrad zelfs Nick Bril (The Jane Antwerpen) het podium.  Heel erg gaaf om te zien hoe creatief, bevlogen en gepassioneerd deze chef's kunnen vertellen over food en koken. Als Foodie gaat je hart hier absoluut sneller van kloppen. 

Door de vele indrukken en het afwisselende programma vliegt de tijd en komt er een einde aan deze zeer inspirerende dag. We sluiten af op het chefsplein met live muziek en een hapje & drankje. Dat ik van de Gastronomie hou is mij na deze eerste dag in gastronomische sferen wederom bevestigd.

 

 

Dag twee, de dinsdag 10 november betrad één van de wereldwijd allergrootste sterrenchefs het podium, Massimo Bottura, nummer twee van de wereld! Hij is een ambassadeur van de nieuwe generatie moderne chefs, de meester die van koken kunst maakt en zich laat inspireren door zijn omgeving en de kunst. Massimo Bottura is het boegbeeld voor de gezonde keuken en gaf een masterclass  over het belang van de gezonde en streekgebonden keuken. Eentje die zeer inspirerend en zeer druk bezocht was.

Na twee dagen Gastronomie vol met masterclasses en bekende chef's aan het werk kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde lustrum editie en nagenieten van bijgaande impressies: