In de Chocolade Fabriek

Chocolade

Ken je die film van Willy Wonka in de Chocolade fabriek nog? Wonka, de oprichter van de chocoladefabriek en de uitvinder van allerlei soorten snoep en chocolade zoals de bekende Wonka repen. Hij is een genie op het gebied van de ontwikkeling van snoepgoed. Overal chocolade in kleine blokken of een rivier van vloeibare chocolade en kleine mannetjes in een kleine chocolade bootjes. Je hebt er vast beeld bij...... de fabriek lijkt een paradijs, een grote wereld van chocolade. Ik voelde mij als een kind in de chocoladefabriek van Wonka toen ik al die chocolade soorten van Willies Cacao mocht proberen. 

 

Vorige week was ik op bezoek in de nieuwe showroom van Bommels Conserven in Barendrecht en kreeg ik de mogelijkheid om een aantal chocolade repen te testen. Deze chocolade hebben ze nog niet zo lang in het assortiment en kent de naam Willies. Een toepasselijke naam voor chocolade zou je zeggen. Bij mij riep deze naam meteen de associatie van de bekende film met de Chocolade Fabriek op met chocolade genie Willie Wonka.

 

De chocolade van Willies Cacao dankt zijn naam niet aan de chocolade fabriek van Willy Wonka, maar aan de Britse chocolatier Willie Harcourt Cooze. Hij importeert de cacaobonen rechtstreeks van diverse kwekers over de gehele wereld. In zijn fabriek in Devon maakt hij hiervan chocolade van topkwaliteit, 100 procent natuurlijk. Alleen de beste bonen worden geselecteerd. Hierdoor heeft elke chocolade een geheel eigen karakter. Bij het maken van de chocolade worden uitsluitend de beste ingrediënten gebruikt, zoals rietsuiker, ongevaccineerde cacaoboter en zo mogelijk biologische ingrediënten als melk en rozijnen. Waardoor er een prachtig smakende chocolade ontstaat met een geheel eigen en bijzonder karakter of dat nu juist nootachtig is of met een smaak van rijpe zomervruchten. Erg lekker en puur. 

Ik kreeg de kans om vier soorten te proberen, wat slechts een kleine greep is uit het totale assortiment dat deze chocolatier maakt. Mooie grote vierkante blokken chocolade in kleurrijke verpakkingen, aantrekkelijk voor het oog en opvallend in de presentatie. Met een beetje fantasie waan je je in de chocoladefabriek van Willy Wonka als je bij het proeven je ogen sluit...

 

 

Colombian Gold - Los LLanos 88

Deze volle chocolade met 88 procent cacao komt uit het grensgebied tussen Colombia en Venezuela. De smaak is erg vol en rijk en in de nasmaak blijft een geurig karakter hangen met een licht zoetje. Een ideale chocolade om te verwerken over desserts of mee te bakken.

 

Venezuelan Gold - Rio Caribe 72

Een delicate chocolade met minimaal 72% cacao. Heeft een zachte structuur in de mond met een nootachtige smaak en een vleugje caramel. Ik vond hem erg geschikt voorbij een zachte slow koffie.

 

Peruvian Gold - Chulucanas 70

Deze chocolade komt uit de provincie Morropon in Peru en heeft het minste cacao aandeel van de vier repen die ik getest heb. Maar ondanks de 70% cacao mag deze reep er absoluut zijn. De fruittonen dansen in je mond bij het proeven, de zoete smaak van rozijnen komt op. Ideaal als bon bon bij een arabica koffie of zwarte thee. Maar ook samen met een Tawny port vond ik deze chocolade enorm lekker.

 

Madagascan Gold - Sambirano 71

Deze chocolade heeft zoals het nummer al doet vermoeden, 71% cacao. Net als de Peruvian is deze chocolade ook erg fruitig, maar meer gecombineerd met frisse tonen van citrus die zorgen voor een heerlijk fris mondgevoel. Een heerlijke chocolade voor bij vanille ijs.

 

 

Ik vond deze vier repen allemaal een genot om te proeven en om mee te werken. Ben erg benieuwd naar uw mening over deze chocolade. Bent u nieuwsgierig geworden naar een van de vele soorten uit Willies eigen Chocoladefabriek? Bezoek dan de website van Bommels Conserven of blijf op de hoogte van alle lekkere producten via twitter @conserven