Bootje varen, theetje drinken... SAIL 2015

SAIL vanaf Water

SAIL Amsterdam is het grootste evenement van Nederland. Sinds 1975 varen elke 5 jaar ruim 600 schepen door het Noordzeekanaal om af te meren in en rond de IJhaven. Het IJ is dit jaar van 19 tot en met 23 augustus het decor van diverse nationale en internationale Tall Ships. Net als vijf jaar geleden had ik het geluk mee te mogen varen langs deze prachtige schepen. 

 

Enkele weken geleden kreeg ik van Boska Holland een uitnodiging om samen de Zilvervloot binnen te gaan halen onder het genot van kaas, G&Tea's en Sail 2015. Dit maakte mij erg nieuwsgierig en hoefde ook niet lang na te denken. Al vijf eeuwen varen we naar het Verre Oosten en nog niet eerder hebben we Nederlandse kaas gecombineerd met Oosterse thee. Volgens Boska werd het hoog tijd om buiten onze grenzen te treden van onze voorvaderen en de nieuwe zilvervloot binnen te halen door samen kennis te delen. Dat klinkt zeer aanlokkelijk en dat dit niet zomaar een vaartochtje voor de gezelligheid zou worden dat was me meteen duidelijk.

Martijn Bos, directeur Boska Holland, heeft een grote missie om kaas cooler te maken. Dan kun je natuurlijk niet zomaar gaan varen! Er moest een extra twist aangegeven worden. Nou dat is absoluut gelukt in de mooie samenwerking met Dilmah Tea en Betty Koster van L'amuse. Betty staat bekend als echte kaasexpert en wandelende kaas encyclopedie. Ze laat met een hele interessante kaas & thee pairing zien dat er 'andere wegen'  zijn die ons naar het Verre Oosten brengen.

Foodieontoer was uitgenodigd voor de ochtendsessie. In alle vroegte ging ik onderweg naar onze hoofdstad. Het zonnetje begon goed door te komen en het beloofde een prachtige dag te worden om het water op te gaan. Het ontvangst in het statige hotel De L'europe in Amsterdam was hartelijk en kon nog net even genieten van een heerlijk kopje koffie met een warme vers gebakken croissant. Langzaam stroomde de groep genodigden binnen, klaar voor de tocht om het IJ op te gaan. Een gezellige en diverse groep mensen uit diverse branches. Na een kort welkom door gastheer en schipper kozen we "het ruime sop" op weg naar de diverse Tall Ships. 

                                                                     

Het blijft altijd fascinerend om te zien hoe mooi een stad vanaf het water is. De grachten, nostalgische bruggen en kades en de prachtige herenhuizen maken de vaartocht naar het 'open water' een ware attractie. Eenmaal bij het IJ aangekomen maken we een ronde langs de schepen. Het ene schip is nog mooier en kleurrijker dan het andere. Vanwege het vroege uur is er genoeg ruimte op het water om dichtbij de boten te komen. Tijdens de vaart komen er al diverse kaasplankjes voorbij met een diversiteit aan lekkere kaasjes en versnaperingen. Ook kunnen we kiezen uit diverse dranken en met de klanken van heerlijke lounge muziek uit de speakers van de meegereisde DJ. Het is heerlijk vertoeven aan boord met een warm ochtendzonnetje, met recht een heel goed begin van de dag. Leuke gesprekken met de groep aan boord doen je soms vergeten ook naar de diverse schepen te kijken.

 

Na een goede vaartocht over het IJ gaan we terug de stad in en meren we uiteindelijk weer aan bij hotel De L'europe. Hier wacht een warm ontvangst van Dilmah tea. Tegelijkertijd treffen we hier ook de middaggroep, een meet and greet tussen de kazen! We mogen plaats nemen voor de foodpairing die Betty en Martin van L'amuse samen met Dilmah hebben voorbereid. In deze proeverij worden we uitgedaagd out of the box te denken. De combinatie Kaas en thee ligt misschien niet voor de hand, maar Betty maakt duidelijk dat dit juist een hele goede combinatie is. De warme thee verwarmd de mond voor, waardoor de kaas op een warm bedje komt en perfect smelt om haar aroma's af te geven. Daarnaast heeft thee een gunstig effect op de afbreuk aan vetten in het lichaam... een ideale partner voor een foodpairing dus. 

 

                                               

 

We proeven de eerste drie kazen in combinatie met een groene thee met jasmijn. De kazen die we geserveerd krijgen zijn een Tomme de Chevre, een Truffelbrie en de Roodbont mild. Drie heerlijke kazen om zo los te proeven, maar door de combinatie met de thee krijgt de kaas een vleugje wind in de zeilen en proef je het bloemige karakter van de jasmijn. We zijn lekker vertrokken... op naar de volgende combinatie.

Op ons High Cheese plateau liggen een Fouchtra, Tomme du Berger en een Tomme Crayeuse te wachten. Deze combinatie aan kazen wordt geserveerd met de Tie Guan Yin Flagrant Oolong Tea. Betty vertelt in geuren en kleuren over de herkomst van de kaasjes, terwijl wij proeven. Dit begint toch al meer op een echte zeilwedstrijd te lijken, waarbij de kazen krachtiger worden en je in je mond het gevoel hebt dat zowel de kaas als de thee graag wil winnen. Een mooie ervaring!

En met de finish in zicht krijgen we de laatste thee geserveerd, een Meda Watte Tea. Een zwarte thee met veel kracht. Hier horen dan volgens Betty ook krachtige kazen bij. Ze serveert een Monlesi, een Manigodine en als laatste een Valdeon Cabrales. Stuk voor stuk mooie kazen en samen met de thee is het alsof je een extra vleugje wind in de zeilen krijgt om de finish over te komen. In een woord geweldig!

Aan het einde van de thee & kaas proeverij sluit Marcelien Bos de Koning af met een inspirerend verhaal over hoe zij haar Zilvervloot heeft binnen gehaald en maakt in een leuke presentatie een vertaling naar het zakenleven. Marcelien is drie voeding wereldkampioen in de 470 zeilklasse en won samen met Lobke Berkhout een zilveren medaille bij de Olympische Spelen van Beijing. Met haar verhaal geeft ze niet alleen aan dat discipline, gedrevenheid, passie en doorzettingsvermogen vereist is om de top te behalen, maar ook moet je meerdere tussentijdse doelen hebben. Focus enkel op enkel het einddoel is onvoldoende. Dit is een mooie twist en geeft stof tot nadenken.

Deze inspirerende ochtend wordt afgesloten met een Gin & Tea cocktail waarna de groep van de middagsessie het water op gaat en ik vol inspiratie huiswaarts ga nadenkend over mijn zoektocht naar mijn nieuwe Zilvervloot!