Tour d'Italia - Food inside tour, tweede dag.

Bon Giorno! Na een korte nachtrust wakker worden in Italië, in Turijn met uitzicht op de bergen en een zonnetje dat er door probeert te komen. Een veelbelovend begin voor de tweede dag van de Food inside tour. Eerst op z'n Italiaans genieten van een heerlijke espresso en een ontbijtje, ofwel in alle rust de dag beginnen. Voor de liefhebbers en diegenen die het Italiaanse nachtleven goed doorstaan hebben is er optioneel een keuze uit twee tours. Een stadswandeling door Turijn of een bezoek aan het Museo dell’Automobile. 

 

De meeste foodies kozen voor de stadswandeling en het verbaasde mij hoeveel mensen er mee gaan, toch bij elkaar weer een hele bus vol. We rijden met de bus naar het historische centrum van de stad en vervolgen daar onze toer te voet. Onder begeleiding van Susan en Thierry gaan we opzoek naar highlights van de stad. Hoewel Turijn niet heel vroeg ontwaakt kun je al wel bij diverse zaken even kijken. Wat direct opvalt is de schoonheid van de stad met z’n mooie gebouwen en passages. De eerste stop is een mooie authentieke koffiebar waar we een koffie bestellen “al Bar". Dit betekent dat we de koffie aan de bar moeten opdrinken. Terwijl we dit doen kunnen we de twee barista’s aan het werk zien. Erg professioneel en zeker niet van de kaart te brengen als we in een keer met een groep van ca. 35 personen binnen komen. Hier proeven we ook de typisch Turijnse specialiteit.  

 We vervolgen de wandeling naar de tweede stop, onderweg komen we langs Grom, een authentieke en historische ijssalon. Door de stad lopende vallen de prachtige gebouwen erg op, de een nog imposanter en mooier dan de andere. We stoppen in een overdekte passage bij een traditionele chocolateria om de heerlijk zachte chocolade te proberen. Terwijl de chocolade smelt op de tong lopen we verder naar "Mole Antonelliana".

Dit gebouw wordt ook wel de Eiffeltoren van Turijn genoemd. Het gebouw is bijna 168 meter hoog en indien je met de glazen lift naar boven gaat heb je een prachtige panorama view over de stad. Helaas is hier voor ons te weinig tijd voor, we lopen verder over de Via Po. Deze leidt vanuit het Palazzo Reale ons naar de rivier de Po.  Een prachtig stadspark doemt op. Dit Parco del Valentino aan de oevers van de Po rivier is de plek waar de locals meestal einde middags/begin avond samen komen voor meet and greet of om te sporten. Het park is prachtig aangelegd en zoals vele stadsparken een oase aan rust middenin een toch zeer drukke stad.

 

Wij zetten vanaf hier voort naar de prachtige wereld van Eataly. Hier krijgen we een inspirerend verhaal over de Italiaanse cultuur en hoe eten en drinken een belangrijke rol spelen voor de Italianen. Tevens wordt wederom duidelijk dat deze regio absoluut beschikt over prachtige producten, zoals Parmegianno Reggiano, Gorgonzola, Proscuito di Parma en Taleggio (wat nog maar een kleine greep is). De Italianen zijn trots op hun producten en de herkomst ervan. Ze tornen niet aan kwaliteit en geven hun producten een oorsprongsbescherming certificaat mee. Deze trotsheid daar kunnen wij Europeanen nog wat van leren vind ik. Na de presentatie krijgen we zelf de gelegenheid om in de winkel ons te vergapen aan de heerlijke producten.

Wat een walhalla is dit zeg, absoluut een must visit voor iedereen die van Food houdt, maar ook iedereen die iets met retail heeft. Eataly, bedacht door de Italiaanse zakenman Oscar Farinetti, is een van de snelst groeiende slow food concepten die er wereldwijd zijn. Momenteel hebben ze twaalf vestigingen in Italië en nog eens dertien over de wereld, van Japan, Dubai, Moskou, Sao Paulo tot aan de Verenigde Staten. Bij Eataly zijn ze erin geslaagd om lokale, ambachtelijke en duurzame specialiteiten betaalbaar te maken voor een breed publiek. Een absoluut goed voorbeeld van blurring door de combinatie van retail, horeca en kenniscentrum. De vestiging in Turijn kent zeven restaurants met elk een eigen thema dat aansluit bij de bijbehorende afdeling. Je kunt er diverse lekkernijen proeven onze het genot van een glaasje wijn. Ze gebruiken uitsluitend eigen producten. Naast de producten is ook het pand indrukwekkend, oorspronkelijk is dit een oude vermoutfabriek. Dit geeft een hele nostalgische sfeer gecombineerd met het pure eten en de ambacht maakt Eataly een ultiem concept voor de foodliefhebber. 

Helaas komt aan alle mooie dingen een eind en moeten we onze reis vervolgen terug naar de luchthaven van Milaan, waar het vliegtuig al klaar staat om ons terug te vliegen naar Nederland. Hoog in de wolken denken we terug aan deze zeer inspirerende tweedaagse trend tour door Bella Italia. We zijn absoluut geslaagd in de zoektocht naar het echte eten. Traceerbaar, lokaal en met respect voor de natuur geproduceerd. Typisch Italiaanse ingrediënten en producten die in hun eenvoud wonderschoon zijn. Of het nu komt omdat we in de wolken vliegen of niet.. het lijkt erop dat ik door deze Food Inside Tour nog meer van Italië ben gaan houden. Ti amo Italia!

#foodieontoer

 

Fotoimpressie van de tweede dag: