Tour d'Italia - Food inside tour, eerste dag.

Italiaanse Wijngaarden

Vroeg in de ochtend ging de wekker, nog even een heerlijke kop vers gebrande koffie en vlug onderweg naar de luchthaven Schiphol. Vandaag gaat Foodie-on-Toer samen met meer dan 135 foodies en collega’s uit de food branche op Trendtour naar Italië.  Opzoek naar de herkomst van het het echte eten en genieten van La dolce Vita in het prachtige Piemonte.

Aangekomen op de luchthaven verzamelen we bij La Place in de vertrekhal. Ondanks het vroege uur is het al weer ouderwets gezellig en heeft iedereen er veel zin in. Nadat we alle informatie gekregen hebben worden we in het Paleis achter de douane verwacht voor een goed verzorgd ontbijt. Hier krijgen we de laatste informatie en wordt de groep gesplitst in een oranje en blauwe groep. Uiteindelijk is het toch echt tijd om te gaan boarden, Italië here we come!

Na een goede en behouden vlucht met onze Flying Dutchman staan de bussen al klaar op de luchthaven van Milaan om ons naar de innoverende smaakregio Piemonte te brengen. Elke bus zal andere stops aandoen, van lokale wijnboer, hazelnoot expert tot de zoektocht naar het zwarte goud, ik laat mij verrassen. We krijgen in de bus de Gazetta di Piemonte uitgereikt. Een speciale uitgave van FoodserviceNW met alle nieuws over het programma en achtergrondinformatie over de streek. De regio Piemonte speelt een belangrijke rol in Italië met enkele zeer belangrijke ondernemingen, zoals Fiat, Ferrero en Olivetti. Het gebied kent zich door veel landbouw. Het is een genot om door deze regio te rijden, zowel links als rechts zie je de meest adembenemende vergezichten. 

Piemonte en Turijn zijn de laatste tijd sterk opgekomen als food community door de aanwezigheid van agri-food-producenten, producten en tradities. Deze regio is de bakermat van de Slow food Beweging. Allemaal eerlijke, ambachtelijke en pure producten komen uit deze regio. Enkele voorbeelden zijn hazelnoten, de Gorgonzola kaas en Grana Padano, maar ook witte truffels en uiteraard geweldige wijnen als Barolo en Barbaresco.

Het kleine busje voert ons door de bergen naar onze eerste stop op ruim 800 meter naar Nicciola 800. Hier treffen we de gepassioneerde Riccardo Giordano met zijn familie die op zijn landgoed van ca. 10 hectare vele Hazelnootbomen heeft staan. Na een warme begroeting door de gehele familie worden we door Riccardo meegenomen zijn gaard in. Hier vertelt hij in geuren en kleuren, zoals alleen een bevlogen ondernemer dat kan, hoe een hazelnoot ontstaat en hoe deze groeien en uiteindelijk geraapt worden. Na het rapen dan worden ze gepeld en verwerkt. Het is prachtig om de passie te zien waarmee de familie dit allemaal doet, dag in dag uit, ze zijn apetrots op hun bedrijf. 

Na deze prachtige inspiratie in het lekkere warme zonnetje worden we door 'Di Mama' uitgenodigd voor een Piemonese lunch. Ze heeft de gehele ochtend in de keuken gestaan en heerlijke gerechten bereid, die worden begeleid door heerlijke lekkere wijnen. Met de wijnranken op de achtergrond, knijp ik even in mijn handjes hoe mooi het leven toch kan zijn.

 

Na de lunch zetten we koers naar de volgende stop, het wijnhuis Fontanafredda. Dit prachtige landgoed kent een rijke historie en ademt dit ook uit. De 19e eeuwse wijnkelders zijn erg indrukwekkend. Het wijnhuis maakt hier naast de Barolo wijnen, die rijpen op klassieke houten vaten ook andere wijnen die op stalen rusten rijpen. Het mooie contract tussen modern en oudheid dat siert Fontanafredda. Ook hier worden we meegenomen door een bevlogen gids over het landgoed door de diverse rijpingskelders. Dit bezoek wordt afgesloten met een wijn en spijsproeverij in de tuinen van dit landgoed. Heerlijk genietend van een mooie Barolo wijnen in het zonnetje van Italië... 

Ter afsluiting worden we naar Albergo Dell'Agenza gebracht, de laatste stop van vandaag. Dit hotel-restaurant ligt op het door UNESCO beschermde terrein van de universiteit van de Gastronomie. Hier kookt met volgens de regels van Slow Food. Op deze mooie locatie staan allemaal grote tafels klaar waar we een heerlijk diner geserveerd krijgen met uiteraard lekkere begeleidende wijnen. Tussen de verschillende gangen door worden we vermaakt met de prachtige klanken van Opera muziek. Je moet er van houden, maar deze Musica Naturale klinkt mijn als muziekliefhebber zeer aangenaam in de oren.

Helaas komt ook aan deze enerverende, zeer indrukwekkende en mooie dag een einde. Onze bus brengt ons naar Turijn waar we zullen overnachten om weer fris en fruitig morgen de trendtour te vervolgen. Uiteraard is er voor de liefhebbers nog een mogelijkheid het Italiaanse nachtleven te ervaren op de Via Giuseppe Baretti of bij Club Cacao in het stadspark van Turijn. 

#foodieontoer

 

Foto impressie van de dag: