Amsterdam Coffee Festival

Ruim twee jaar geleden heb ik ooit een mooie foodpairing tussen kaas en koffie gehouden. Toen mij ter oren kwam dat het Coffee Festival naar de hoofdstad kwam, hoefde ik niet lang na te denken. Kaasboerontour dompelde zich vandaag onder in de wereld van koffie. 

 

De wervende tekst op de website geeft aan dat Het Amsterdam Coffee Festival hét evenement is waar de innoverende subcultuur van liefhebbers van koffie, thee, chocolade en food beleefd wordt. Dit is een onmisbare ervaring voor koffiekenners, ‘Urban foodies’, belangrijke spelers uit de industrie en natuurlijk ook vele andere belangstellenden.

Dit is veelbelovend en voor drie dagen op rij is de NDSM werf in Amsterdam een grote koffiebar. De vrijdag 15 mei is de zogenaamde vakdag, waarop coffee & food professionals elkaar ontmoeten. Kaasboerontour was erbij en ging op in de wereld van koffie. Aangekomen bij de NDSM werf in Amsterdam komt een heerlijke geur van vers gebrande koffiebonen je tegemoet. Een lekkere geur die je meteen in de juiste mood brengt. Eenmaal binnen in de hal vraag ik me wel kort af of ik mijn baard ook niet had moeten laten staan... het is blijkbaar zeer hip en trendy en hoort bij de Barista... Ik begeef me langzaam verder en dompel me compleet onder in de wereld van koffie.

Tijdens dit evenement kun je overal koffie proeven, van espresso tot een mooie Latte, ook wordt er stil gestaan bij diverse zetmethodes. Wat nu helemaal trendy is, is Cold Dripping wat je bij enkele stands kunt proeven, allemaal vergezeld van een bevlogen verhaal. Heel erg gaaf om die passie te zien, maar niet alleen het verhaal is belangrijk natuurlijk, het gaat ook om proeven! De Cold Dripped koffie is fris en je proeft de zachte zoete aardse tonen zeer goed. 

De mix van koffie en overig food was in mijn ogen perfect. Zo stonden er ook diverse producenten met een assortiment dat heel goed met koffie gecombineerd kan worden, waaronder cup cakes, macarons en diverse chocolades. Een paar concepten die eruit sprongen waren Chocoladebikkels en Willies. Deze Chocolade Bikkels in diverse vrolijke kleuren combineer je met koffie en laat de blending in je mond het werk doen.... een leuke ervaring, die zeker ook in de horeca zou moeten kunnen slagen. Ook bij de stand van Bommels Conserven trof ik enkele top chocolades aan, waaronder Willies Cacao. Verkrijgbaar in diverse variaties, elk voor een andere pairing. Heel origineel bedacht is de flavourmap die erbij ontwikkelt is, gaaf voor de koffieliefhebber en de horeca die opzoek is naar beleving.

                                                                                       

De afwisseling tussen food en koffie is erg goed en maakt het AMS Coffee Festival een leuk evenement. Ondanks dat het niet de kaaswereld is, blijkt de wereld van food en foodies toch heel erg klein te zijn. Het is een gezellige 'meet and greet' met diverse bekenden, wat deze dag zeer geslaagd maakt. Op de weg naar de uitgang wordt ik aangeschoten door Eric van Illimani coffee. Wij zien elkaar veelal op diverse horeca foodbeurzen... hij laat mij een Stout biertje proeven met vleugje koffie. Hij presenteert zelfs een speciale tap waarbij de koffiebonen gebruikt worden. Best wel bizarre combinatie eigenlijk, maar toch daardoor ook weer een mooi voorbeeld dat er veel meer met koffie kan.

Zo langzaam komt er aan deze geslaagde vakdag een einde. De komende twee dagen is het evenement voor de koffieliefhebbers en consumenten geopend en is het tevens een podium van verschillende kampioenschappen, waaronder de finale voor het NK Latte Art, The Dutch Brewers Cup en The Cuptasters Championship. Het Amsterdam Coffee Festival is een mooi evenement voor de barista en de koffieliefhebber. Je ziet de nieuwste trends en diverse professionals aan het werk. Absoluut een gave belevenis en een aanrader om de komende dagen te bezoeken. Volg gewoon je neus en ga de geur van koffie achterna..

 

Compilatie: