Foodcity Bologna - "La Grassa"

Na onze Tour d'Italia in de Piemonte in 2015, waar we op bezoek gingen bij het pure ambacht in Italie, vervolgen we onze zoektocht naar écht eten in de omgeving van Bologna. Traceerbaar, lokaal en met respect voor de natuur geproduceerd. Terug naar de bron en herkomst van deze prachtige Italiaanse producten.  Celebrare la vita italiana! 

 

 

In alle vroegte vertrokken naar Schiphol om met ruim 149 Foodies van FoodserviceNetwork het luchtruim te kiezen richting Bologna, ook wel “la grassa” genoemd. Deze bijnaam, wat 'de vette' betekent, (de buik van Italië)  is te danken aan de culinaire cultuur. De stad behoort tot de zevende stad van Italië en is tevens de hoofdstad van de regio Emilia Romagna. Voor mij is het niet de eerste keer in Bologna, schreef hier in 2016 al eens een blog over, maar het blijft telkens weer fascinerend hoeveel energie deze regio geeft.

Bologna kenmerkt zich door een rijke historie met prachtige decoraties aan de muren, diverse passages met grote stijlvolle arcaden. Middenin het hart het centrale plein Piazza Maggiore met de grote St. Petronius Basiliek. Dit plein is met recht het hart van de stad, omdat alles vanuit hier goed bereikbaar is. In een van de straatjes zit de Quadrilatero, een perfecte hotspot voor foodies. Dit is een goed voorbeeld hoe shopping kan met beleving, authenticiteit en versheid. In dit gebied tref je typische producten aan die deze streek vertegenwoordigen, als Tortellini, Tagliatelle, Mortadella maar ook pasta, kaas, hammen, groente en vis worden hier met veel liefde gepresenteerd. Het te gekke van deze food spot is dat je tussen de locals loopt die hier hun dagelijkse inkopen doen.

 

                                                                      

 

Uiteraard maakt een bezoek aan FICO Eataly World onderdeel uit van het programma. Een unieke agrifood ervaring van maar liefst tien hectare groot. Een absoluut perfecte ervaring waarbij je meegenomen wordt in de food cultuur van Italie. Je krijgt van elke regio in Italie een impressie hoe het product tot stand komt, letterlijk van Soil to Fork. Of het nu gaat om pasta’s, kazen of olijfolie, je kunt geen product bedenken wat in Italie gemaakt wordt dat niet vertegenwoordigd is. Je wordt letterlijk meegenomen in het gehele proces van oorsprong tot eindproduct. Overal kun je proeven en worden demonstraties gehouden hoe producten gemaakt worden. En als de inspiratie begint te kriebelen kun je zelf ook de handen uit de mouwen steken in diverse masterclasses.

Het pretpark voor Foodies, zoals ik FICO noem heeft voor iedere food liefhebber iets te bieden. En mocht je willen ontspannen kan dat in één van de 45 top restaurants of wine bars. Nu was ik hier in november ook, toen dit food walhalla net geopend was. Toen was men nog echt opzoek naar haar identiteit en ontbraken de bezoekersaantallen nog, maar moet zeggen dat het zes maanden na opening mij alles mee viel. Er was meer beleving op de vloer, de verhalen werden gepassioneerd verteld over producten en zelfs qua drukte viel het mij mee. Wel moet ik zeggen dat ik dit meer een gelegenheid vind voor educatie om de nieuwe generatie kennis over producten en smaken bij te brengen dan de echter belevingswereld die we gewend zijn van Eataly. Dat vind ik pas echt een goed voorbeeld van #blurring.

We verlaten deze Italiaanse wereld gaan vertrekken naar het hotel voor een korte break. Tijdens een bezoek aan Bologna mag het Future Food Institute niet ontbreken, wij brengen hier het avond programma door. Het Future food instituut is een bijzonder initiatief waarin food innovatie wordt gebruikt om de uitdagingen van de toekomst het hoofd te bieden, met als doel de verbetering van de wereldwijde voedselindustrie. Door de samenwerking aan te gaan tussen diverse food producenten en studenten worden er diverse out of the box oplossingen bedacht voor thema's die spelen in de food sector als sustainability, food waste en verantwoord & duurzaam produceren. In de sinds november opgerichte food labs kun je hier de eerste resultaten van proeven.  Na een bevlogen verhaal van founder Sara Roversi vervolgen we richting één van de kleine zijstraatjes rondom de studentenwijk voor een aperitief in een van de barretjes. Langzaam valt de avond in en komt de stad tot leven, de terrassen stromen vol, overal in de stand zijn mensen on the move, lopend of goed gekleed op een klassieke Vespa. Je hoort muziek, glazen klinken en heerlijke geuren verrijken je fantasie. Wauw wat blijft het leven in Italie toch geweldig!

 

                                                
                                       

Na een goede nachtrust is het weer tijd om de stad in te gaan. Wat een contrast met gisteravond, de straten zijn relatief leeg, gemeentewerken is bezig met schoonmaken van de stad. De restaurants en winkels gaan langzaam open... de stad ontwaakt onder de gloed van de zon. We worden met een open bus naar het centrum gebracht waar we verzamelen voor onze tour. Onder begeleiding van een gids lopen we in kleine groepen door de stad. De eerste stop is bij een van de vele torens die Bologna rijk is, Torre Prendiparte. De eigenaar Matteo Giovanardi wacht ons op en neemt ons op een bevlogen wijze mee in de geschiedenis van de toren, die vroeger als gevangenis diende. Op dit moment is de toren een bed and breakfast. Via kleine smalle trappetjes klimmen we naar boven. Je moet overigens bepaald niet claustrofobisch zijn aangelegd, want naarmate je hoger komt worden de trappen steiler, smaller en hoger. We passeren de slaapkamer en de keuken en komen boven de 4e etage. Hier kun je de inscripties en tekeningen nog in de wanden zien staan van de toenmalige gevangenen. Na een stevige klim bereik je het dak, waar de inspanning meteen beloond wordt met een prachtig uitzicht over de stad. Onder het genot van een glas bubbels is het goed vertoeven op deze hoogte.

Na een korte break vervolgen we onze weg.  Onze gids vertelt in geuren en kleuren over de rijke geschiedenis van Bologna, afgewisseld met diverse culinaire stops. Uiteraard mag een bezoek aan het grote Piazza Maggiore niet ontbreken. Hier eindigt onze tour en hebben we vrij programma. Vlakbij het plein heb je diverse kleine straatjes, ook wel bekend als de food driehoek. Hier is het leven in volle gang, verse producten worden verhandeld en vele locals kopen hier hun boodschappen. Ondanks dat ik dit al een paar keer heb gezien, blijft het zeer fascinerend. We lopen verder en zoeken een terras in de zon. Na een prachtige city tour komt er helaas weer een einde aan deze food tour, we vervolgen onze reis met de open bus naar een tot dan toe geheime locatie waar we de dag af zullen sluiten.

 

                                                         

 

De bus rijdt de stad uit en via diverse kleine wegen komen we in het buitengebied van Bologna terecht. Rijdende door de wijnvelden en natuur komen heerlijke geuren van bloemen en kruiden je tegemoet. De bus heeft moeite met de heuvel op te komen, maar eenmaal boven ontpopt zich een oase van schoonheid. Een prachtig landgoed op een wijngaard. Al lopende door de poort komen we in de grote binnentuin waar diverse ambachtelijke producenten staan met hun producten. In het midden onder de bomen liggen diverse strobalen met kussens. De Italianen noemen dit ook wel Merenda, wat middagsnack betekent. We kunnen overal proeven van prachtige broden, kazen en vleeswaren. Vergezeld van de juiste begeleiders als balsamico en confituren. Ook de wijnen mogen niet ontbreken. Het geheel wordt omlijst met passende muziek. Een waanzinnig mooie omgeving, heerlijke producten en goed gezelschap. Wauw wat een te gekke afsluiting van een inspirerende reis. Iedereen onwijs bedankt voor de mooie gesprekken, gezelligheid en organisatie bedankt voor deze geweldige ervaring.

Ciao ciao arrivedeci Italia! 

 

#foodieontoer 

 

Fotoimpressie: