Ontdek Amersfoort met Foodtour033

Geheel uit het niets ontving ik een uitnodiging voor een foodtour. Het blijkt dat ik via mijn netwerk uitgenodigd was door Krista van Stoer & Smaak. Een mooi initiatief dat zij opgezet heeft samen met Citymarketing033. Voor steden is Citymarketing tegenwoordig van groot belang en niet meer weg te denken, dus een goed idee om diverse bloggers uit te nodigen. En ja hoe kan je je stad beter promoten dan met food en foodbloggers. 

 

Iedereen heeft er weleens van gehoord of kan zich een voorstelling maken van het historische deel van Amersfoort. Het ligt dan ook voor de hand om hier Amersfoort te promoten. Het leuke van deze foodtour is juist dat dit historische deel niet in de tour zat, nou ja een klein beetje op het einde…

We starten in het gebied dat ook wel "de nieuwe stad" wordt genoemd. Een nieuw gedeelte van Amersfoort waar de voormalige Prodent fabriek heeft gestaan. Dit terrein is helemaal opgeknapt met als kernwaarden innovatief en duurzaam. Nu huisvest het geen tubes tandpasta meer, maar diverse startups, kleine ondernemers en een mooi food aanbod. Maar de 'big Prodent Smile' zie je wel bij iedereen op het gelaat. Het is een prachtig gebied waar men architectonisch goed geslaagd is een moderne bouw te combineren met traditie en oudheid. Erg mooi detail is het water, de Eem, dat er dwars door loopt, wat vervolgens weer aangesloten is op de grachtjes in de oude binnenstad.

 

Het eerste food etablissement dat we aan doen is Dara. Een leuk concept dat is opgericht door Koerdisch, Turkse eigenaren. De eye catcher is de grote trap middenin de zaak. Onder de trap kun je lekker loungen, wat een hele ongedwongen sfeer oproept. Men serveert hier kleine gerechtjes, vergelijkbaar met kleine tapas gerechtjes, waarbij sharing food ervoor zorgt dat je snel in interactie bent. Nu is dit met foodies toch niet echt een probleem. Wat wel hilarisch is om te zien is dat zodra het eten geserveerd wordt, iedereen direct de camera pakt om het eten in diverse standen en vanuit diverse hoeken vast te leggen op de gevoelige plaat. 

We vervolgen de tour bij Restaurant de Vereniging. Hier eet je eenvoudig, wat de pot schaft en het is telkens een verrassing wat de chef maakt. Men verwerkt regionale producten met het no waste principe waarbij gewerkt wordt vanuit de schijf van vijf. Duurzaamheid is hier ook doorgevoerd, niet alleen in interieur maar ook op de kaart. Als je in de heerlijke tuin zit vallen de kunstobjecten op van het kunstatelier. Hiermee hebben ze samenwerking. Iets dat typerend is voor dit gebied, men werkt veel samen en helpt elkaar. 

Direct om de hoek komen we bij een verscholen paradijs, Het Lokaal uit. Wat ooit begon met het idee van een streekmarkt waar lokaal aanbod verhandeld werd is hier doorgevoerd in een mooie foodhal. Naast het food aanbod van lokale aanbieders worden hier ook workshops en kookclinics gegeven. De inspiratie voor dit proeflokaal is gekomen vanuit o.a. Roodhallen Neun in Berlijn, een foodhal waarover ik in eerdere blogs al eens over schreef.

                               

Na een mooi verhaal over achtergrond van de eigenaar, krijgen we diverse bevlogen ondernemers te spreken. Dit is echt smullen hoe gepassioneerd deze mensen spreken over food en hun product. Of het nu de bakker is of Dr. Chocolate, de passie spat eraf. We hebben even tijd om rustig uit te rusten en gaan koffiebranden. Ondanks de warmte is de geur van gebrande koffiebonen een genot voor de neus.

Er is goed nagedacht om foodies betrokken te houden naast de bevlogen verhalen, zelfs aan de innerlijke foodie is gedacht.  We krijgen een combinatie van drie koffietrends te proeven, espresso-tonic, Colddrip koffie en filterkoffie met bol vanille-ijs. Na deze heerlijke verfrissing vervolgen we de tour… we schijnen al enorm achter te lopen op het programma, maar ja dat boeit foodies nooit zo. Zolang er food en drinks zijn dan zijn wij al snel tevreden.

We lopen het fabrieksterrein af en komen aan bij Hoog Vuur waar Tim ons alles vertelt over dit bedrijf. Bij Hoog Vuur wordt alles gemaakt op drie grote hout gestookte ovens. Deze staan pontificaal in de zaak, wat een heel ambachtelijk en rustieke uitstraling geeft. Tim vertelt dat alles uit eigen kruidentuin gebruikt wordt en er bewust gebruik gemaakt wordt van speciale houtsoorten om flavour over te dragen. 

Het vlees wat men gebruikt komt van “Hoog Vuur koeien”. Dit zijn koeien van het ras Jersey, speciaal geselecteerd door Boer Jacob en zijn geadopteerd door Tim en zijn crew. Dit maakt behoorlijk wat tongen los en is dan ook het gesprek aan tafel tijdens de proeverij van diverse lekkere dingen. De foodtour is nu al een succes en ik heb het gevoel alsof we pas op de helft zijn. Wat ik leuk vind om te merken is dat je indien je dezelfde interesses deelt al heel snel contact legt met andere foodies.

                                                                 

Na het hoge vuur komen we aan de kade kant terecht, kleine Koppel. Hier vinden we Zantfoort aan de Eem, een mooi stadsstrand-restaurant. De eigenaar vertelt vol passie over het ontstaan van dit mooie initiatief. Ooit begonnen als stadsstrand voor mensen uit ‘de nieuwe stad’, maar inmiddels ingesloten tussen de gebouwen is dit unieke project een ontmoetingspunt voor iedere Amersfoorters. Een plek om tot rust te komen, elkaar te ontmoeten en te genieten van eten. Food is hierbij de verbindende factor. Met een grote heksenketel zelf je eten maken en dan vervolgens delen met elkaar. Een mooi initiatief en ook wij gaan heksenketelen. Vanwege ons programma worden we wel een beetje geholpen, maar het idee vind ik erg aanspreken en goed doordacht. 

Als je denkt aan strand dan denk je aan water, een haven en uiteindelijk ook aan een boot. Het moge voor de hand liggen dat we aan Restaurant De Saffraan niet voorbij kunnen. Aan boord van het schip worden we op het dek verwelkomt met een heerlijk aperitief. Het is heerlijk vertoeven in het zonnetje aan boord. Je zou bijna vergeten dat we op foodtour zijn....

 

Als laatste kan het niet ontbreken om toch een klein stukje historisch Amersfoort mee te nemen. We lopen door de oude binnenstad in de richting van de Marienhof. Hier sluiten we de tour af in de kloostertuin van wijnbar Zuster Margaux. We babbelen nog wat na met alle foodies en zonder er erg in te hebben, heb je er zo weer een aantal volgers bij. Helaas komt er zo weer een einde aan deze gave, inspirerende en goed georganiseerde tour.

#foodieontoer