Van Jeneverhoofdstad tot Gincity

Enkele weken geleden hoorde ik van het Jeneverfestival in Schiedam. Bij de herinnering aan jenever moest ik direct aan mijn grootouders denken, die in het weekend een glaasje ‘Groan Jenever’ dronken. Niet bepaald een hippe associatie en van deze tijd zou je zeggen. En dan toch een Jeneverfestival? Dat maakte mij erg nieuwsgierig meer te ervaren over deze drank. Samen met een bevriende F&B professional ging #Foodie-on-Toer op onderzoek uit....

 

 

Van Jeneverhoofdstad tot Gincity 

Jenever zit in het DNA van Schiedam. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de stad ieder jaar een jenever evenement organiseert. Met een knipoog wordt Schiedam soms de jeneverhoofdstad van de wereld genoemd! De plaats waar diverse eeuwenoude distillateurs zetelen, waaronder Herman Jansen, Koninklijke Kuyper en de bekende Nolet, bekend van Ketel 1. Niet verwonderlijk dat hier het Jenevermuseum zetelt. 

In dit museum wordt de geschiedenis van de Jenever zichtbaar, ook het geheim achter de zeer bekende KLM huisjes wordt er onthult. In de branderij kun je ervaren hoe het stookproces van de moutwijn werkt om vervolgens in het proeflokaal te genieten van een borrel en een lekkere lunch. 

En de laatste tijd valt steeds meer de benaming van Gincity als er gesproken wordt over Schiedam. Dat heeft te maken met de initiatieven, die vanuit de traditionele branche worden genomen om nieuwe, smaakvolle gins te ontwikkelen. Ook op het festival werd dit enorm duidelijk, naast de traditionele jenevers werd ook aan Gins veel aandacht besteed. In de Havenkerk stonden diverse distillateurs uit zowel Nederland als buitenland. Allemaal met een zeer bevlogen verhaal over hun Gins, als een soort virus. Wat toepasselijk geïllustreerd werd met dit bord. 

 

Hoewel deze wereld voor mijn gevoel verder van mij af staat dan bijvoorbeeld wijn of champagne, moet ik na diverse jenevers en gins geproefd te hebben toegeven dat een nieuwe wereld open gegaan is. Het klinkt misschien een beetje vreemd in de oren voor de diehard fans, maar Jenever is alles behalve stoffig en saai. Het is een prachtig gestookt product met een verhaal waarbij diverse complexe smaken samen komen in de mond. Het hippe karakter werd op het evenement gemaakt met de Gins. Geweldig om te zien hoe deze drank de wereld heeft veroverd van de bars. Volgens Jan, de F&B expert is Gin en de combinatie met tonic al een paar jaar de trend en is het niet meer weg te denken uit menig hotelbar. Cocktails zijn zeker nog in trek, maar naast de cocktailwereld moeten we nu zeker ook rekening houden met de G&T wereld met zijn diversiteit aan smaken! 

Ik ben erg blij dat ik vandaag het Jeneverfestival heb bezocht en kennis heb kunnen maken met deze wereld. Een wereld die alles behalve saai en ouderwets, maar juist absoluut van deze tijd. Zeker met de hippe barkeepers die gepassioneerd vertellen over Jenever en Gins. Een mooi product dat ook nog in Nederland gestookt wordt. Een lokaal product om trots op te zijn!

 

Ben je ook fan of juist geïnspireerd om ook kennis te maken met de wereld van Jenever en Gins? Het gehele weekend kun je het Jeneverfestival nog bezoeken in Schiedam. Voor meer informatie zie website Jenever Festival

 

Impressie van Jeneverfestival: